Nevenfuncties vrijgevestigde artsen maken ziekenhuizen kwetsbaar voor fraude

Vrijgevestigde medisch specialisten die nevenfuncties of bijverdiensten hoeven deze activiteiten niet te melden bij het ziekenhuis waar ze werken, wat de ziekenhuizen kwetsbaar maakt voor fraude. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wil dat daar verandering in komt. Dit meldt het Financieele Dagblad. 

In het Rotterdamse ziekenhuis heeft men alleen zicht op de nevenactiviteiten van artsen in loondienst, omdat zij dat moeten melden. Vrijgevestigden hebben alleen de verplichting om hun nevenfuncties bij hun eigen medisch specialistisch bedrijf te melden.

Steekpenningen

Sinds de fraudezaak bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle, waarbij cardiologen mogelijk steekpenningen zouden aannemen in ruil voor een voorkeursbeleid van een toeleverancier. Niet alleen het Maastad Ziekenhuis is sindsdien alert op dit soort zaken, ook het Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht UMC+, Martini Ziekenhuis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn bezig hun processen rondom gedragscodes, transparantieregisters en andere maatregelen aan te passen. Andere ziekenhuizen zien vooralsnog geen reden om dat te doen.

Integriteit

Echter, ook een update van dit soort protocollen garandeert niet dat vrijgevestigden hun nevenactiviteiten zullen melden. Paul Hulshof van KPMG zegt hierover: “Enron, het bedrijf van misschien wel de beruchtste fraude ooit, had een imposante gedragscode. Maar mensen zijn de doorslaggevende factor. Het gaat erom dat er aandacht is: hoeveel investeer je in integriteit, en hoeveel praat je erover?”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky