'Jonge medisch specialisten dreigen vak te verlaten'

Veel beginnende medisch specialisten dreigen hun vak te verlaten, schrijven meerdere verenigingen in een brief aan onder andere de raden van bestuur van ziekenhuizen. Dit speelt vooral bij internisten, cardiologen, chirurgen, maag- darm- en leverartsen en orthopeden.

Jonge artsen ervaren een gebrek aan perspectief, stellen onder meer de Federatie Medisch Specialisten (FMS), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Al "langere tijd" zijn er zorgen over bijvoorbeeld een "toenemend aantal" beginnende specialisten dat "van jaarcontract naar jaarcontract" gaat. Ook lijkt overwerken veelal de norm, zijn de werkdagen lang en komen burn-outs onder medisch specialisten vaker voor.

Gezond roosteren

En dat terwijl startende specialisten volgens de briefschrijvers juist behouden moeten worden, omdat ze belangrijk zijn voor de toekomst van de zorg. De organisaties stellen meerdere oplossingen voor, waaronder "gezond roosteren", een maximum aan het aantal jaarcontracten en het aanbieden van zulke contracten met uitzicht op een vaste aanstelling.

Zulke maatregelen kunnen organisaties "nu meteen" treffen, licht een woordvoerster van de NFU toe. "En ik wil ook benadrukken: met elkaar. We zijn samen de werkgevers van deze specialisten."

Door: ANP