Normal_the-medical-team-standing-in-a-hospital-2021-08-26-17-26-45-utc-min__1_

Zorgvakbonden en werkgeversorganisatie hebben woensdagavond overeenstemming bereikt met werkgeversorganisatie NFU na een geschil over naleving van de cao-afspraken voor werknemers UMC. De ruim 80.000 werknemers krijgen er ruim 10% loon bij in 2023. Eind november overwogen vakbonden nog een gang naar de rechter, toen het voorstel van de NFU nog niet eens de helft was van het afgesproken percentage.

 

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "De NFU is onder druk van de vakbonden met een flink hoger bod over de brug gekomen. Alle werknemers krijgen er nu op 1 januari 6 procent loon bij. Hiermee wordt een deel van het koopkrachtverlies op korte termijn goedgemaakt.’ Op 1 november krijgen de werknemers een tweede loonsverhoging van 4 procent." 

Gelijke afspraken

De loonsverhoging geldt voor alle werknemers die onder de cao UMC vallen. Merlijn: "Door deze afspraak zijn we er vanaf dat er verschillende afspraken ontstaan voor groepen werknemers. Dat is voor ons belangrijker dan gelijk krijgen." Wanneer de bonden naar de rechter waren gestapt om naleving van de cao-afspraak te eisen, zouden veel werknemers nog langer in onzekerheid zitten. Voor een meerderheid van de werknemers kon de werkgever de datum van loonsverhoging later laten ingaan. 

Compensatie inflatie

In de cao UMC is vastgelegd dat de salarisverhoging voor 2023 minimaal het percentage is dat is afgeleid van de CPI (consumentenprijsindex) volgens de Prinsjesdagraming 2022. Dat was 11,3 procent. Merlijn: "We gaan nu akkoord met een lager percentage, maar dat betekent wel dat we van de werkgevers verwachten dat ze er bij de volgende cao-afspraken alles aan zullen doen om de inflatie te compenseren."

Leden hebben laatste woord

Bij de zeven umc’s werken ruim 80.000 mensen. De leden van de vakbonden moeten nog akkoord gaan met de afspraken die zijn gemaakt.

Door: Nationale Zorggids