UMCG-artsen: ‘helmplicht voor snorfiets komt geen dag te vroeg’

In 2018 schreven 130 artsen een brandbrief aan de Tweede Kamer en nu is het zo ver: het is voortaan verplicht om een helm te dragen op een snorfiets of -scooter. Dat meldt het UMCG.

De brandbrief aan de Tweede Kamer was destijds een initiatief van neuroloog Joukje van de Naalt, spoedarts Bas Bens en internist Wouter Bierman van het UMCG. ‘Voer de helmplicht in voor de snorfiets’, was hun duidelijke oproep. De snorfiets - tegenwoordig veel op de weg in de vorm van een snorscooter - zorgt in Nederland voor veel ongelukken en letsel en voor tientallen doden per jaar.

Ook met 25 km/u kans op 'fatale klap'

Neuroloog Bram Jacobs van het UMCG vindt dat de invoering geen dag te vroeg komt, zo vertelt hij aan RTV Noord. In het UMCG zien we jaarlijks zo’n duizend mensen met hersenletsel en zeker de helft daarvan is verkeersslachtoffer, zegt Jacobs.

En hoewel de snorfiets of -scooter ongevaarlijk lijkt met zijn maximale snelheid van 25 kilometer per uur, is hij minder onschuldig en veilig dan hij lijkt: met die snelheid kan een valpartij – zeker zonder helm – een fatale klap veroorzaken.

Door: Nationale Zorggids