Normal_rss_entry-363512

De griepepidemie in Nederland leidt momenteel tot uitval onder zorgpersoneel, maar van een alarmerende situatie in de ziekenhuizen is geen sprake. Dat stellen beroepsorganisatie NU'91 en vakbond FNV.

Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 hoort vanuit de achterban dat er "veel uitval" is onder personeel door griep. Tegelijkertijd is er meer werk door griepbesmettingen bij de mensen om wie de zorgprofessionals zich al bekommeren. "Toch is het niet zo dat de alarmbellen allemaal afgaan", aldus een woordvoerder.

Het is allemaal nog te doen en de extra druk is ook geen verrassing, aldus de zegsman. "Het personeelstekort is al langer dusdanig dat je met een kleine verstoring al consequenties hebt". Die bestaan eruit dat medewerkers meer en andere diensten moeten draaien dan normaal.

Enorme werkdruk

Dat beeld schetst ook Elise Merlijn, zorgbestuurder van FNV. Volgens haar is het verzuim in de zorg al langer "heel hoog". "Dat komt niet alleen door griep of corona maar ook door de enorme werkdruk. Daardoor is sprake van burn-outs en langdurig ziekteverzuim. We zien momenteel wel meer griepgerelateerde klachten dan corona."

"Natuurlijk hebben op dit moment veel mensen griep. Dat geldt voor mensen in de bouw en bijvoorbeeld het onderwijs. Dat is in de zorg niet anders", aldus Merlijn.

Door: ANP