Hoogleraar kinderopvang maakt zich zorgen over betalingsachterstanden ouders

Vorige week lieten twee incassobureaus weten veel meer te moeten incasseren bij ouders met een betalingsachterstand op de kinderopvang. Het aantal openstaande bedragen in de sector is met 15 tot 20 procent toegenomen. Bijzonder hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink maakt zich hier zorgen over. Dit is een teken dat jonge gezinnen meer financiële problemen hebben, waar de kinderopvang onderdeel van is. Dit meldt EenVandaag.

Van de duizenden ouders met een betalingsachterstand op de kinderopvang hebben een aantal gezinnen grote problemen. Fukkink vreest ervoor dat dit slechts het begin is. “En dat het probleem dus nog verder gaat groeien de komende tijd.” De kinderopvangtarieven zijn sterker gestegen dan de kinderopvangtoeslag. De hoogleraar denkt vooral de gezinnen aan het begin van hun carrière die hun inkomsten en uitgaven nog aan het balanceren zijn, erdoor in de problemen komen.

Gratis kinderopvang

Fukkink denkt niet dat gratis kinderopvang de oplossing is. Hij vreest ervoor dat je veel meer vraag krijgt naar kinderopvang, terwijl het aanbod er niet naar is. De twee brancheorganisaties houden zich verschillende uitkomsten voor. De ene organisatie denkt dat het net goed gaat komen terwijl de ander alleen maar problemen voorziet. “Het probleem van vandaag is: op dit moment is het nog niet betaalbaar. En als het wel betaalbaarder wordt of beter betaalbaar wordt, dan kan het volgende probleem zijn dat we het niet gaan redden.”

Door: Nationale Zorggids