Ondanks hogere tarieven blijft vraag naar kinderopvang gelijk

Ondanks dat diverse kinderopvangorganisaties hun tarieven flink hebben verhoogd, is de vraag naar opvang er niet minder op geworden. Uit een rondgang van Trouw onder vijf grote kinderopvangorganisaties blijkt dat ouders nog geen contracten hebben opgezegd om de hoge kosten niet te hoeven betalen. Dit meldt Trouw.

Onder meer de locaties die onder Samenwerkende Kinderopvang vallen, Human Kind, Kids Foundation, Prokino, Kober én de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang zijn het eens: het aantal opzeggingen naar aanleiding van de verhoogde kinderopvangtarieven is minimaal gebleven. Een groep ouders laat hun kind een dag minder naar de opvang gaan.

Wachtlijsten even lang

Uit ander onderzoek van I & O Research in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat de wachtlijsten nog altijd even lang zijn. En dat ouders genoodzaakt zijn om minder of op andere dagen te werken dan de voorkeur heeft, zodat ze hun kind kunnen opvangen. Stel dat een ouder opzegt, dan is er wel een andere ouder die het gat snel opvult.

Volgens BOinK, de belangenvereniging voor ouders met kinderopvang, is het eigenlijk een kwestie van slikken of stikken. Ouders die het niet eens zijn met een contract en dit opzeggen, komen op een wachtlijst van twee jaar terecht. “Dat is geen optie natuurlijk, dus betaal je maar.”

Kinderopvangtarieven

Op de populairste opvanglocaties moeten ouders rond de 12 euro per uur betalen. Maar gemiddeld is de prijs per uur op dit moment 9 euro. Daartegenover staat de kinderopvangtoeslag. Voor dagopvang vergoedt de overheid maximaal 9,12 euro per uur, voor buitenschoolse opvang is 7,85 euro per uur en voor gastouderopvang krijgen ouders een uurvergoeding van 6,85 euro. Alles daarboven moet uit de portemonnee van de ouders komen.

Door: Nationale Zorggids