Iris Beldhuis ontvangt beurs voor onderzoek naar hartfalen en nierproblemen

Arts-onderzoeker Iris Beldhuis gaat onderzoeken of patiënten met hartfalen en nierproblemen beter behandeld kunnen worden met medicijnen tegen hartfalen. Voor dit onderzoek heeft Beldhuis een Dekkerbeurs van 160.000 euro van de Hartstichting gekregen. Dat meldt het UMCG. 

In Nederland leven ongeveer 242.000 mensen met hartfalen. Bij patiënten met hartfalen werkt het hart minder goed, waardoor rondpompen van het bloed moeilijker wordt. Er zijn verschillende medicijnen die het hart kunnen ontlasten en de functie kunnen verbeteren. Hierdoor kan de patiënt langer en in betere gezondheid leven.

Nierproblemen bij hartfalen

Ongeveer de helft van de mensen met hartfalen krijgt nierfunctieproblemen. Wetenschappers weten nog niet hoe goed hartfalenmedicijnen werken bij patiënten met een slechte nierfunctie. Omdat veel medicijnen voor hartfalen een extra belasting zijn voor de nieren, kiest de arts er nu bij deze mensen vaak voor om de behandeling te stoppen of zelfs nooit te beginnen. Beldhuis denkt dat het juist gunstig kan zijn om de behandeling  te starten of voort te zetten bij patiënten met een slechte nierfunctie.

Patiënten met hartfalen en nierproblemen toch behandelen

Beldhuis gaat onderzoeken hoe goed hartfalenmedicijnen werken in patiënten die ook een slechte nierfunctie hebben of ontwikkelen. Ze denkt dat juist die mensen het meeste baat kunnen hebben bij de hartmedicijnen. “De afgelopen jaren zijn er mooie nieuwe medicijnen tegen hartfalen ontdekt. Deze kunnen het leven van patiënten echt verbeteren. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe medicijnen zijn we erg voorzichtig geweest: ze zijn niet getest in patiënten met hartfalen en een slechte nierfunctie. Hierdoor weten we niet goed hoe deze medicijnen werken in deze groep patiënten. Het is zonde dat deze medicijnen zo weinig gebruikt worden doordat er te weinig bekend is, met name over het effect op de nieren. Dat de nierfunctie wat slechter wordt door de behandeling kan juist betekenen dat de behandeling aanslaat. In eerder onderzoek hebben wij laten zien dat de medicijnen beter lijken te werken als het een effect heeft op de nieren, maar over de precieze werking, met name in patiënten met een erg slechte nierfunctie, is nog niks bekend. Dit gaan we met behulp van de nieuwste technieken uitzoeken.”    

Door: Nationale Zorggids