Verpleegkundigen keren terug uit rampgebied Turkije: ‘Surrealistisch’

Acht verpleegkundigen van de spoedeisende hulp en de intensive care van het Erasmus MC verleenden eerste hulp in het Turkse aardbevingsgebied. Dinsdag keerden ze terug op Nederlandse bodem. "Die vrouw even omhelzen, even menselijk, was zo nuttig." Dat meldt het Erasmus MC. 

"Surrealistisch", zo omschrijft SEH-verpleegkundige Davey de Man de aankomst in Turkije. "Vanaf het vliegveld leek het nog mee te vallen, maar richting de stad was alles helemaal plat. Wij hebben nooit oorlog of zoiets meegemaakt, dus je kunt het je niet voorstellen. Je weet niet wat je ziet."

Ravage

"Een grote ravage", vult SEH-verpleegkundige Karin van Doorn aan. "Mensen waren helemaal ontredderd en keken verwilderd uit de ogen. In twee, drie minuten is voor hen alles totaal veranderd. Alles kwijt: familie, je huis, heel veel kinderen zijn wees. Dit gaat nog heel lang duren. De acute setting is inmiddels voorbij, maar nu begint het."

"We hebben geholpen in het ziekenhuis op verschillende afdelingen, in de veldziekenhuizen, mensen verzorgd en goederen verdeeld", vertelt Sandra Kersten, IC- en SEH-verpleegkundige. "Maar ook steun gegeven: we deden comfortwalks door de stad. Gewoon letterlijk een schouder zijn voor de mensen, met een verpleegkundige die Turks sprak."

Door: Nationale Zorggids