Normal_normal_tuchtcollege_stethoscoop

Omdat een psychiater uit Ommel ernstig tekortschoot bij de hulp aan een kwetsbare cliënt, heeft hij een schorsing van drie maanden opgelegd gekregen. De psychiater zou onvoldoende hebben behandeld en vooral medicatie hebben voorgeschreven, in plaats objectieve observaties en eigen onderzoek te doen. Hij is vooral afgegaan op de beweringen van anderen. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Het gaat om een cliënt die destijds 25 jaar oud was en op een zorgboerderij woonde. De eigenaressen van die boerderij vroegen de psychiater in 2014 om hen te adviseren over de begeleiding en medicatie van de jongeren. De cliënt stopte met de behandeling 2019. Hij was niet blij met de factuur die de psychiater had ingediend bij zijn zorgverzekeraar en ging daarom per mail de discussie aan over het gedeclareerde bedrag en de tijd die hij daadwerkelijk heeft besteed aan het observeren en onderzoeken.

Behandelrelatie

Volgens het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Den Bosch hield de psychiater zich niet aan zijn rol als adviseur voor de zorgboerderij en ging hij in feite een behandelrelatie aan met de cliënt. Zodoende vonden er gesprekken plaats, schreef hij medicatie voor, verwees hij door en declareerde hij geld bij de zorgverzekeraar van de client. Ook ontbreken in het dossier van de psychiater brieven aan de huisarts, notities, een behandelplan en andere documentatie. Hij declareerde bovendien voor een verrichting die helemaal niet te declareren is. Dit kon hij doen door er een andere omschrijving aan te geven.

Omdat de man in 2015 al op dezelfde manier de fout in ging, heeft het tuchtcollege onvoldoende vertrouwen in zijn vermogen zijn werkwijze aan te passen. Daarom is de psychiater voor drie maanden geschorst.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky