Normal_priscilla-du-preez-sodldncqetu-unsplash

Een reactiecirkel van zorgorganisatie Pluryn, bestaande uit een animatie en infographic, moet hulpverleners ondersteunen bij het gesprek over seksueel geweld. Door goed om te gaan met de situatie, kan de hulpverlener het slachtoffer steun bieden en bovendien vergroot het de kans op een eerlijke juridische zaak. Dit meldt Skipr. 

Groepsleiders, gezinshuisouders, behandelaren, gedragswetenschappers en maatschappelijk werkers die direct werken met jongeren of volwassen cliënten, kunnen gebruikmaken van de animatie die laat zien welke stappen nodig zijn voor optimale ondersteuning.

'Op een goede manier reageren is heel belangrijk'

“We merkten dat veel hulpverleners en leerkrachten niet goed weten wat ze moeten doen als ze worden geconfronteerd met uitspraken over seksueel misbruik. Op een goede manier reageren is wel heel belangrijk. Vandaar het idee om een animatie te maken”, zegt orthopedagoog Mattanja Nieuwburg. Het doel van de reactiecirkel is te zorgen voor structuur en overzicht voor hulpverleners zodat ze adequaat met de situatie kunnen omgaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky