Normal_sanitizing-g3118dad0b_1920

Een opgeruimde en schone ruimte oogt niet alleen fris, maar zorgt er ook voor dat de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen voorkomen kan worden. Een schone omgeving heeft namelijk invloed op de gezondheid van de mens. Wanneer jouw omgeving niet schoon is worden de risico’s op ziektes verhoogd door de verspreiding van bacteriën. Daarnaast heb je ook meer kans op ongedierte zoals zilvervisjes of misschien wel muizen. Een schone omgeving en een goede gezondheid gaan dan ook hand in hand.

Waarom is goed schoonmaken belangrijk?

Door goed schoon te maken voorkom je vervuiling en de verspreiding van ongewenste micro organismen. Micro organismen zijn een bron voor ziektekiemen zoals schimmels, bacteriën en virussen. Een goede schoonmaak is ontzettend belangrijk om een aantal redenen;

  • Infectiepreventie; door te zorgen voor een schone omgeving voorkom je de verspreiding van ziektekiemen.
  • Een gastvrije uitstraling; een schone omgeving is een stuk aantrekkelijker voor jouw vrienden, familie, collega’s, cliënten of bezoekers.
  • Veiligheid; Vervuiling kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan vette oppervlakken die kunnen zorgen voor gladheid waardoor er valgevaar kan ontstaan.
  • Een schone leef- en werkomgeving zorgt voor een fijne leef- en werkomgeving.
  • Je wordt minder snel ziek; doordat je de verspreiding van ziektekiemen tegengaat verminder je de kans om ziek te worden.

 

Het belang van een schone werkomgeving

Een schone werkomgeving is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid van werknemers. Een schone werkomgeving creëert namelijk meer rust waardoor werknemers zich beter kunnen concentreren. Daarnaast is een schone en opgeruimde werkomgeving noodzakelijk voor zowel een productieve als een gezonde werkomgeving. Wanneer de ruimte waarin gewerkt wordt namelijk niet schoon is kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Zo zijn schimmels en huisstofmijt veel voorkomende allergenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen werknemers zich moeilijker concentreren en zullen er eerder klachten zoals hoofdpijn ontstaan. Het is daarom ontzettend belangrijk om een schone werkcultuur te ontwikkelen. Dit doe je als werkgever natuurlijk allereerst door te zorgen voor een goede kantoor schoonmaak. Daarnaast is het van belang om te zorgen dat de werknemers een schone en opgeruimde werkomgeving handhaven. Dit kun je doen door duidelijke schoonmaakprocedures op te stellen.

 

Een kantoor is net een hotel

Je zou een kantoor kunnen vergelijken met een hotel. In een hotel wordt alles op alles gezet om te zorgen voor een goede gastervaring. Een schone omgeving is hierbij ontzettend belangrijk. Zo worden elke dag de hotelkamers, de badkamers en de algemene ruimtes schoongemaakt om bacteriën en virussen tegen te gaan. Een goede hotel schoonmaak is vergelijkbaar met een goede kantoorschoonmaak. Je kunt je het kantoor namelijk voorstellen als een ruimte waar gasten in- en uitchecken. Jouw werknemers, klanten en bezoekers checken hier immers iedere dag in- en uit. Het is ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan oppervlaktes die vaak aangeraakt worden en daardoor dus een bron van bacteriën zijn. Denk aan telefoons, deurknoppen of toetsenborden.

 

Tips voor het schoonhouden van kantoor

Het is belangrijk om jouw medewerkers bewust te maken van het belang van een schone werkomgeving. Naast de dagelijkse schoonmaak die je het beste door een professioneel bedrijf kunt laten uitvoeren, zijn er een aantal manieren waarop medewerkers hun steentje kunnen bijdragen aan een schone werkomgeving; 

  • Contactoppervlakken dienen regelmatig schoongemaakt te worden. Denk hierbij aan deurklinken, lichtknoppen, liftknoppen of trapleuningen.
  • Het toetsenbord en het beeldscherm van een computer of laptop is een bron van bacteriën. Zorg voor speciale schoonmaakmiddelen zodat medewerkers deze oppervlaktes regelmatig schoon kunnen maken.
  • Zorg voor voldoende prullenbakken. Rommel ontstaat in de meeste gevallen doordat mensen niet weten waar ze hun afval kwijt kunnen. Zorg dat in elke ruimte een prullenbak staat en dat deze ook regelmatig geleegd worden.
  • Houd het kantoor schoon door niet aan het bureau te eten. Aan het bureau eten is niet alleen slecht voor de ontspanning van medewerkers maar ook voor de hygiëne. Voorkom dat kruimels en voedselresten blijven rondslingeren.
  • Plan een weggooi dag. Een weggooi dag kun je een keer per week, of een keer per maand inplannen. Op zo’n dag wordt er gekeken naar welke spullen er gebruikt worden en welke spullen er weggegooid mogen worden. Op deze manier zorg je ervoor dat het kantoor opgeruimd en netjes blijft.

Zoals je ziet zijn er genoeg zaken die je zelf kunt doen om een schone werk, en leefomgeving te creëren. Op die manier zorg je niet alleen voor een goede fysieke gezondheid maar ook voor een gezonde mentale gezondheid.