Normal_normal_normal_tuchtcollege_stethoscoop

Het Medisch Tuchtcollege heeft klachten tegen een kinderarts van het Groene Hart Ziekenhuis ongegrond verklaard. Ouders van baby Lukas die een dag na ontslag uit het ziekenhuis overleed aan de gevolgen van een dubbele longontsteking, dienden een klacht tegen haar in. Zij zijn van mening dat de kinderarts niet de zorg verleend had die van haar verwacht mocht worden. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In juli 2021 kwam de baby zeven weken te vroeg ter wereld. Twee weken lang lag hij in het ziekenhuis. Op 1 november 2021 werd hij opnieuw opgenomen in het Groene Hart omdat hij onvoldoende lucht binnenkreeg. Hij werd na beoordeling op de spoedeisende hulp 24 uur lang opgenomen ter observatie. De dag erna mocht hij weer naar huis. Op 3 november 201 kwam het jongetje te overlijden. In 2020 overkwam zijn broertje – die destijds even oud was – hetzelfde.

Geen klachten

Ouders dienden een klacht in en in januari diende de zaak, waarbij ze hun klachten aanvulden. Dat mag niet, dus oordeelde het Medisch Tuchtcollege alleen of de kinderarts foutief handelde door geen bloed- of urineonderzoek te doen of een longfoto te maken. Omdat de baby tijdens de ambulancerit geen klachten meer vertoonde en ook op de spoedeisende hulp gezond leek, ging de kinderarts er na lichamelijk onderzoek vanuit dat het om een verslikking ging. Maar omdat de ouders eerder al afscheid hebben moeten nemen van een zoon, werd het kindje 24 uur lang opgenomen.

Onvoldoende aanwijzingen

Volgens het Medisch Tuchtcollege waren er voor de kinderarts onvoldoende aanwijzingen om meer onderzoek te doen. Hij had geen klachten die pastten bij een longontsteking. Het jongetje was niet benauwd en had geen koorts of hoestklachten. Daarom is de klacht tegen de kinderarts ongegrond verklaard.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky