Normal_justice-g52a2319ee_1280

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 2 jaar en tbs geëist tegen een 27-jarige man uit Rosmalen. Hij was in maart en april 2020 enkele weken onder valse voorwendselen werkzaam in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), waar hij onder meer patiënten controleerde en medicatie toediende. De ‘nepverpleegkundige’ wordt verder verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. Dit meldt het OM. 

Medio maart 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisatie Covid-19 uit tot pandemie. In deze eerste coronaperiode had ook het JBZ in ‘s-Hertogenbosch te kampen met grote drukte als gevolg van de vele patiënten die met corona in het ziekenhuis lagen. De verdachte ging op 19 maart 2020 aan het werk in het ziekenhuis, nadat hij reageerde op oproepen van het JBZ. Hij zou opgeleid verpleegkundige zijn. Om dat te bewijzen schermde hij met een aanvraag BIG-registratie en een hbo-diploma. Zijn vlotte babbel ten spijt, viel het collega’s van de man al gauw op dat hij helemaal niet de kwaliteiten had die van een gediplomeerd verpleegkundige verwacht mochten worden.

Kostbare hartmonitor

Wanneer het ziekenhuis aan de bel trekt bij de politie en aangifte doet, wordt een onderzoek opgestart door de politie en opsporingsambtenaren van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Medio mei 2020 wordt de man aangehouden. Het onderzoek wijst uit dat de man de aanvraag met valse informatie heeft ingevuld en helemaal geen verpleegkundige was. De verdenkingen breiden zich uit wanneer bijvoorbeeld aan het licht komt dat de verdachte uit naam van het ziekenhuis een kostbare hartmonitor bestelde. Uit digitale informatie blijkt dat hij het apparaat via Marktplaats wilde verkopen. Ook voor dit feit stond hij terecht.

Voorliefde voor uniformen

De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC), waar deskundigen hebben geconcludeerd dat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken. Hij wordt omschreven als een ‘gladde prater’ en ‘pathologisch leugenaar’ met forse zelfoverschatting. De man zou kampen met een verzamelstoornis en in zijn jeugd al een voorliefde hebben gehad voor uniformen. Het recidiverisico wordt door beide deskundigen als ‘zeer hoog’ ingeschat.

Celstraf en tbs

Naast een gevangenisstraf van 2 jaar wil het OM dat de man gelet op zijn stoornis en het recidiverisico tbs met voorwaarden krijgt opgelegd, net als een beroepsverbod van vijf jaar. De rechtbank doet op 14 april uitspraak in de zaak.

Door: Nationale Zorggids