Vaker meldingen van agressie in Brabantse ziekenhuizen

In Brabantse ziekenhuizen neemt geweld tegen zorgverleners flink toe. Zo zijn er in alleen al het ETZ in Tilburg het afgelopen jaar meer dan 60 procent meer interne meldingen binnen van agressie en ongewenst gedrag van patiënten en bezoekers, meldt Skipr.

In 2021 waren er 231 meldingen van agressie binnen het ziekenhuis. Dat staat tegenover 367 melding in 2022. Daarvan gaan de meeste meldingen over verbaal geweld, maar er waren ook 80 meldingen van incidenten waarbij ook geweld is gebruikt, zoals slaan of aan de haren trekken. Daarnaast nam het aantal bedreigingen en seksueel ongepast gedrag ook toe: de beveiliging van het ziekenhuis moest vorig jaar 527 keer actie ondernemen. In 2021 was dat nog 354 keer. Daar moet wel bij worden gezegd dat de beveiliging vaak preventief te werk gaat om te proberen de situatie te de-escaleren.

Geen uitzondering

Het EZT ziekenhuis is geen uitzondering op de regel. De cijfers van verschillende ziekenhuizen zijn weliswaar lastig om met elkaar te vergelijken, omdat de rapportage overal ander is. Daarentegen is agressie wel een vaker voorkomend item. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat driekwart van het personeel wel eens met agressie of ongewenst gedrag in aanmerking is gekomen. 16 procent van het personeel overweegt hierdoor om te stoppen met werken.

Door: Nationale Zorggids