Normal_maxim-tolchinskiy-honemahhcxi-unsplash

Er zijn geen plannen om Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) te sluiten, zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Wel wil hij dat de acute zorg voldoet aan de minimale kwaliteitseisen én dat het overzicht van de beschikbare capaciteit bij SEH’s wordt verbeterd. Dit meldt Skipr. 

Om voor meer overzicht te zorgen, moeten ziekenhuizen de handen meer ineen slaan met regionale coördinatiecentra. Kuipers wil ook dat mensen die acute zorg nodig hebben, direct in het centrum worden opgenomen waar ze de beste hulp krijgen. Patiënten met pijn op de borst zouden bijvoorbeeld direct naar een hospitaal met een hartcatheterisatiekamer terecht moeten komen.

Burgemeesters

Burgemeesters van 29 gemeenten vrezen voor sluiting van SEH’s in regionale ziekenhuizen, omdat Kuipers een einde wil maken aan de 45-minutennorm en complexe acute zorg wil concentreren. Maar er is volgens de minister geen reden tot zorgen. Hij heeft geen voornemens op SEH’s te sluiten. Als ziekenhuizen hun roosters niet rondkrijgen door personeelstekort, kunnen zij daar zelf toe besluiten. Mits daar goede afspraken over worden gemaakt met de gemeente en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Burgemeesters zouden volgens Kuipers een gesprek moeten aangaan met de acute zorgregio.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky