Normal_elderly-patient-and-caregiver-2021-08-30-02-27-50-utc__1_

Bij Zuyd Hogeschool gaat een nieuw bijzonder lectoraat van start. Vanaf 1 april richt het lectoraat ‘Samen Beslissen door Verpleegkundigen’ zich op onderzoek naar de rol van de verpleegkundige op het gebied van Samen Beslissen. Dit meldt Zuyd Hogeschool.

Samen Beslissen is het proces waarin zorgprofessional en patiënt gezamenlijk bespreken welke zorg het beste bij de patiënt past. Het Zuyderland Ziekenhuis is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe bijzonder lectoraat, dat een vervolg is op het bijzonder lectoraat Integrative Patient Centred Health Care in Oncology. 

Niet altijd vanzelfsprekend

"Voor patiënten is de mogelijkheid om samen te beslissen niet altijd vanzelfsprekend, terwijl een groot deel juist de behoefte heeft om samen te beslissen over zaken die zij belangrijk vindt. Voor patiënten draait de verpleegkundige zorg om het leven en voor verpleegkundigen om de gezondheid. De patiënt en verpleegkundige zoeken samen naar de best passende zorg”, legt bijzonder lector Samen Beslissen Albine Moser uit. Binnen het proces van Samen Beslissen kunnen verpleegkundigen verschillende rollen aannemen. Er is de rol als primaire zorgverlener, maar ook de rol als besliscoach of lid van een interprofessioneel team.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky