Normal_rss_entry-375750

De rechtbank in Den Bosch heeft Leroy S., de man die zich tijdens de eerste coronagolf bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch voordeed als verpleger, vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 450 dagen. Omdat hij al een flinke periode in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug de cel in. Volgens de rechtbank heeft S. "op slinkse wijze" misbruik gemaakt van het grote personeelstekort tijdens het begin van de coronacrisis.

L. stond terecht voor onder meer oplichting en poging tot zware mishandeling, omdat hij ongediplomeerd patiënten behandelde. Volgens de rechter is er geen sprake van zware mishandeling, omdat L. niet van plan was om patiënten letsel toe te brengen. "De rechtbank heeft het idee dat hier sprake is van een grove zelfoverschatting." S. had tijdens de behandeling van zijn zaak vorige maand meermaals benadrukt dat hij nooit iemand pijn of kwaad heeft willen doen. "Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te mishandelen."

Toen het aan het begin van de coronacrisis zo druk was in de ziekenhuizen, was alle hulp welkom. De 27-jarige S. solliciteerde in maart 2020 bij het ziekenhuis, loog dat hij een hbo-opleiding tot verpleger had afgerond, en kon direct aan de slag. Toen na enkele weken duidelijk werd dat hij geen enkele relevante opleiding had afgerond en ook geen BIG-registratie had, is hij direct ontslagen.

Misbruik 

"De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat de verdachte misbruik maakte van een crisissituatie in de zorg bij het uitbreken van de coronapandemie, waarbij ons land in rep en roer was." Het ziekenhuis deed aangifte tegen de man. Een maand na zijn ontslag werd S. opgepakt en daarna heeft hij meerdere maanden vastgezeten.

Er was twee jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. Hoewel deskundigen S. verminderd toerekeningsvatbaar noemen, vindt de rechter tbs "niet proportioneel". Wel moet hij zich de komende tijd verplicht laten behandelen aan zijn psychische problemen en krijgt hij een beroepsverbod opgelegd voor medische beroepen.

Door: ANP