Normal_fietsen_naar_praag

"Hoe laat vlieg jij?" Een veelgehoorde vraag onder collega’s die veel voor hun werk moeten reizen. Soms kan het niet anders en moet een reis wel per vliegtuig, maar vaak zijn er alternatieven. Onderzoekers van het UMCG vragen daar aandacht voor door fietsend naar Praag te gaan: een tocht van bijna 800 kilometer die zij in vier dagen gaan afleggen. Dit meldt UMCG. 

Zeven jonge onderzoekers van het UMCG vinden dat het anders moet. "Veel artsen en wetenschappers zoals wij reizen de wereld rond per vliegtuig om congressen bij te wonen", zegt assistant professor Nils Bömer. "Te vaak en te makkelijk wordt er dan voor het vliegtuig gekozen." Om milieuvriendelijkere opties onder de aandacht te brengen, gaan Bömer en drie collega’s van hem daarom met de fiets naar Praag, waar zaterdag 20 mei een groot wetenschappelijk congres over hartfalen plaatsvindt.

De uitdaging

Bijna 800 kilometer in vier dagen. Dat is de uitdaging die zij aangaan. Dinsdag 16 mei vertrekken ze vanuit het UMCG, om na vier etappes van bijna 200 kilometer per dag op vrijdag in Praag aan te komen. Drie andere collega’s volgen hen en zorgen voor alle benodigdheden onderweg. Om goed voorbereid te zijn, trainen ze meerdere keren per week. 

CO2-Footprint compenseren

"Naast bewustwording willen we ook daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van het congres", vertelt arts-onderzoeker Marlene Vijver, één van de collega’s die de fietsers onderweg bij gaat staan. "Daarom zamelen we geld in om de CO2-footprint van iedere congresbezoeker die wél met het vliegtuig komt, te compenseren. We hebben uitgerekend dat we daarvoor 30.000 euro moeten ophalen. Dat doneren we aan FairClimateFund, een non-profit organisatie die zich inzet voor de bestrijding van klimaatverandering en de bevordering van duurzame ontwikkeling."

Steun

Wil je de onderzoekers steunen in hun missie? Doneer dan hier
 
Sportieve steun is ook welkom. Als je mee wilt fietsen op de eerste dag en/of mee wilt helpen om geld in te zamelen, meld je dan bij Marlene Vijver om de opties te bespreken: m.a.t.vijver@umcg.nl. 
 
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: UMCG