Apothekers en assistenten BENU boos over uitblijvende cao

Er heerst grote onrust onder apothekers en apothekersassistenten van keten BENU. Ze eisen actie of stappen op, omdat ze zich al jarenlang ondergewaardeerd voelen. Op een locatie in het zuiden van het land heeft een heel team ontslag ingediend en in Capelle aan den IJssel zijn drie apothekersassistenten en de apotheker opgestapt. De professionals proberen al jaren een eigen cao te krijgen, maar die lijkt er maar niet te komen. Een eerste landelijke actiedag is in opkomst. Dit meldt de Gelderlander. 

Volgens een grote groep apothekers en assistenten luistert de directie niet naar de wensen, ondanks een aantal estafettestakingen in de afgelopen jaren. “Wij zijn professionals, dragen grote verantwoordelijkheid. Een fout in de apotheek kan catastrofaal zijn. Daar zijn we ons van bewust. Betaal ons daar dan ook naar. Al jaren blijven wij achter bij de inflatiecorrectie. Er gaan veel mensen weg, maar het lijkt BENU niet te interesseren.”

Nieuw voorstel

Een woordvoerder van de apotheekketen zegt dat de apothekers deze week een nieuw voorstel krijgen. De cao voor de apothekersassistenten ligt bij de Associatie van Ketenapotheken die nog in gesprek is met de vakbonden.

Overigens zijn zorgverzekeraars ook niet blij met BENU. Die zou te veel macht hebben en daardoor hogere prijzen van medicijnen afdwingen. Mede hierdoor liepen de contractonderhandelingen eind 2022 vast, maar kwam dat uiteindelijk vlak voor de jaarwisseling nog goed.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky