Normal_kim_wint_prijs_website_0__1_

Op 11 mei 2023 kreeg Kim de Groot de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs voor het beste wetenschappelijke artikel in het voorgaande jaar van een verpleegkundige. Kim werkt als postdoc onderzoeker bij het Nivel en ze werkt daarnaast parttime in de wijkverpleging bij Thebe. De prijs werd uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam, waar inmiddels de 25ste editie van het Anna Reynvaan Event plaatsvond. Dit meldt Nivel.

Kim de Groot heeft de prijs gewonnen voor haar artikel Patient participation in electronic nursing documentation: An interview study among home-care patients, gepubliceerd in het tijdschrift Health Expectations. Zij kreeg de prijs uit handen van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder.

Interviews met cliënten

Kim heeft cliënten geïnterviewd over hoe zij aankeken tegen participatie in het elektronisch verslagleggen van hun zorggegevens door de professionals in de wijkverpleging. Een deel van de cliënten wilde graag direct betrokken zijn bij de verslaglegging, anderen voelden die behoefte niet omdat zij erop vertrouwden dat de informatie in het elektronisch dossier correct zou zijn.
 
Vanwege onder meer gebrekkige digitale vaardigheden was voor sommige cliënten participatie in de verslaglegging ook zeker niet vanzelfsprekend. De wijze waarop (wijk)verpleegkundigen cliënten betrekken bij verslaglegging moet daarom steeds aangepast worden aan de uiteenlopende individuele behoeften en vaardigheden van cliënten.

Reflectie tijdgeest

In totaal waren er dertien inzendingen voor de prijs. Kim de Groot werd als prijswinnaar verkozen, omdat het artikel aansprekend is en van hoog wetenschappelijk niveau. Ook past het artikel goed bij de tijdgeest, waarin cliëntparticipatie heel belangrijk is. De typologie van cliënten die Kim de Groot beschrijft in het artikel biedt bovendien praktische handvatten voor onderzoek en praktijk.

Anna Reynvaan Event

Het Anne Reynvaan Event wordt jaarlijks georganiseerd door Amsterdam UMC in samenwerking met het vakblad TvZ: verpleegkunde in praktijk en wetenschap, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Inholland. Anna Reynvaan (1844-1920) was een Nederlandse verpleegkundige die adjunct-directrice was in het Buitengasthuis en in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. 
 
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Nivel