Normal_portemonnee__geld__pgb

De werkgevers in de gehandicaptenzorg (VGN) willen weer met de vakbonden om tafel om te praten over een nieuwe cao GHZ. De uitnodiging kwam nadat donderdag 25 mei honderden medewerkers deelnamen aan een landelijke manifestatie in Utrecht. Hierbij overhandigden ze een petitie die in twee weken tijd door 27.000 mensen uit de branche was ondertekend aan de werkgevers. Dinsdag doet VGN een concreet voorstel waarmee het de bonden weer aan tafel hoopt te krijgen. Dit meldt FNV Zorg & Welzijn.

Voor de FNV is het heel simpel: er moet minimaal 10 procent extra loon bij voor de looptijd van de nieuwe cao. Die loopt tot 1 februari 2024. Verder moet de torenhoge werkdruk worden aangepakt en mag er geen sprake zijn van bezuinigingen, maar zou er juist geïnvesteerd moeten worden in medewerkers.

Geen vooruitgang

De werkgever was tot nu bereid om nu 5 procent extra loon te betalen en in 2024 nog eens 5 procent. Maar daarmee gaan de ruim 170.000 medewerkers in de GHZ er in koopkracht fors op achteruit. Dat terwijl de salarissen in de GHZ al jarenlang achterlopen bij andere branches binnen de publieke sector. 

Geen waardering

Camara van der Spoel, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Het werk dat deze mensen doen is enorm belangrijk voor de 200.000 mensen die van de gehandicaptenzorg afhankelijk zijn. Maar veel waardering krijgen zijn er niet voor. Al jarenlang mogen ze achteraan sluiten als het om loonsverhogingen gaat, met als gevolg dat de sector steeds onaantrekkelijker wordt en mensen op zoek gaan naar ander werk. Dat de petitie zo massaal is ondertekend is veelzeggend. Hopelijk zien de werkgevers dat nu ook in."

Beter bod

Dinsdag 30 mei komen de werkgevers met een nieuw en verbeterd bod. De FNV zal die vervolgens met de eigen achterban bespreken om te bepalen of er voldoende draagvlak is om de onderhandelingen te hervatten.
 
Door: Nationale Zorggids