Normal_pexels-jem-sanchez-1108814__1_

Vorige week maandag heeft Inkoopcoöperatie Intrakoop namens 320 zorgorganisaties een nieuw energiecontract afgesloten die volledig groen is. De zorgaanbieders kunnen gezamenlijk in de periode 2024-2025 één miljard kilowattuur windenergie gebruiken. Dit meldt Skipr.

 

Intrakoop bekeek de energievraag van verschillende zorginstanties in de zorg, zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, ggz, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Het nieuwe contract beslaat de helft van de totale energieverbruik in de zorg. “Met deze nieuwe overeenkomst kiezen de zorgorganisaties opnieuw voor volledig groene stroom. Ze leveren daarmee een bijdrage aan de Green Deal om de zorg verder te verduurzamen en de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen”, reageert Ruud Plu, directeur-bestuurder bij Intrakoop.

Gegarandeerd groen

Energiebedrijf Eneco zal de energie leveren aan de 320 instanties. Hier werd namelijk gegarandeerd dat alle elektriciteit groen wordt opgewekt met Europese of Hollandse wind. Naast 1 terawatt aan groene stroom gaat het ook om 200 miljoen m3 aardgas.

Door de grote inkoop bij Eneco te doen worden risico’s op hoge energieprijzen beperkt. Ook zitten er flexibele voorwaarden in de nieuwe contracten. De zorgorganisaties kunnen namelijk investeren in verduurzaming, waardoor het energieverbruik lager kan worden.

Door: Nationale Zorggids