46 procent van het VVT-personeel komt iedere maand geld tekort

Bijna de helft van de werknemers in de verpleeghuis- en thuiszorg komt maandelijks zo’n 100 tot 400 euro tekort. Vier op de tien is bang voor schulden en ongeveer hetzelfde aantal werknemers verwacht betalingsproblemen of heeft ze al. Dit blijkt uit een enquête van de FNV onder 2.789 respondenten, meldt de vakbond. 

“Het lijkt wel alsof de zorgmedewerkers hun eigen zorg op de laatste plaats stellen. Want ondanks de zorgen om de eigen financiële situatie en de toenemende werkdruk blijft de betrokkenheid van de werknemers groot. De helft van de respondenten wil nog heel lang in de ouderen- en thuiszorg blijven werken”, zegt FNV Zorg & Welzijn-bestuurder Bert de Haas. Maar er wordt ook een duidelijk signaal afgegeven. Door de hoge werkdruk overweegt 41 procent de zorg te verlaten.

Betalingsproblemen

7 procent van de zorgverleners heeft daadwerkelijk al betalingsproblemen en nog eens 29 procent verwacht die te krijgen. Om die te voorkomen probeert ruim 90 procent van de werknemers minder uit te geven. Een bezoek aan de tandarts of huisarts moet door bijna 25 procent worden uitgesteld. Ook besparen ze flink op boodschappen, verwarming, uitjes, kleding en vakanties. Tegelijkertijd zijn VVT-werknemers ook meer gaan werken om de inkomsten te verhogen. 28 procent van de 2.789 respondenten is in het afgelopen jaar meer uren gaan werken, waarvan vier op de tien zegt anders niet rond te kunnen komen.

Door: Nationale Zorggids