Voor VVT-personeel ligt toch flinke salarisstijging in het verschiet

Vakbonden en werkgeversorganisatie ActiZ zijn er na lang onderhandelen uit. Er liggen goede afspraken voor de cao voor de 450.000 werknemers in de verpleeghuis- en thuiszorg. De lonen gaan tussen 10 en 14 procent omhoog, de werkdruk wordt aangepakt en ook zijn er afspraken gemaakt die de instroom van jongeren moet stimuleren. Verder gaat de reiskostenvergoeding met 70 procent omhoog naar 0,17 cent per kilometer. Dit meldt FNV.

 

"De financiële positie van een groot deel van werknemers is echt zorgelijk Ik ben blij dat we met onze acties de werkgevers hebben kunnen overtuigen om tot een beter bod te komen. Een groot deel van het koopkrachtverlies, als gevolg van de hoge inflatie, is met deze afspraken gerepareerd", aldus bestuurder Bert de Haas van FNV Zorg & Welzijn. De leden van de FNV mogen stemmen over het resultaat van de onderhandelingen.

Loon in drie stappen omhoog

De lonen gaan in drie stappen omhoog. Op 1 oktober 2023 krijgen de werknemers er 5 procent bij, met een bodem van 125 euro. Op 1 maart 2024 wordt het salaris met nog eens 2,5 procent verhoogd, met een bodem van 75 euro. Op 1 oktober 2024 komt daar nog eens 2,5 procent bij, ook met een bodem van 75 euro. De Haas: "Dat betekent dat een grote groep werknemers, met name de huishoudelijke zorg en helpende er flink op vooruit gaan. Een groot deel van hen zelfs 14 procent. Ook met name beginnend verzorgenden gaan er rond de 14 procent op vooruit." Tot slot vervalt het plafond voor de onregelmatigheidstoeslag (ORT), deze wordt voortaan gekoppeld aan het loon van de werknemer.

Verlaging werkdruk

In de vorige cao waren al afspraken gemaakt over verlaging van de werkdruk, maar die was alleen maar toegenomen. Deels komt dat door de vele vacatures, maar ook door de manier van roosteren. Voor medewerkers in de huishoudelijke zorg wordt gekeken of de werkdruk verlaagd kan worden door de mogelijkheid om diensten te bundelen, tot minimaal 3 uurs diensten. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden om de fysieke belasting voor alle medewerkers te verminderen. Afspraken over het generatiebeleid worden ook tegen het licht gehouden.

Personeel in vaste dienst krijgt voorkeur boven zzp’ers

Personeel in vaste dienst krijgt vanaf nu eerste keus bij invulling van de roosters. De Haas: "Hiermee hopen we een einde te maken aan het ‘cherry picking’ van zzp’ers, waardoor vaak de meest zware diensten (waaronder nachtdiensten) door de vaste werknemers worden gedaan. Meer lucht en een verbeterde werk-privé balans voor vaste medewerkers dus."

Cao verlengd

De huidige cao liep tot en met 31 december 2023, maar is nu met een jaar verlengd tot en met 31 december 2024. De Haas: "Verlenging van een cao komt niet vaak voor, maar gezien de zorgelijke financiële situatie van onze leden door de hoge inflatie, zijn we eerder met de werkgevers om tafel gaan zitten." De cao was afgesloten toen er nog geen sprake was van hard stijgende inflatie.

Door: Nationale Zorggids