Normal_disabled-woman-in-wheelchair-with-assistant-in-par-2022-02-02-03-59-43-utc__1_

De cao voor de ruim 200.000 werknemers in de gehandicaptenzorg is een feit. Een grote meerderheid (83 procent) van de stemmende FNV-leden is akkoord gegaan met een loonsverhoging van in totaal 10 procent in zestien maanden (1 september 2023 tot en met 31 december 2024). Dit meldt FNV.

Saida Youssef, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Wij zijn hier blij mee. Dit betekent voor de mensen in de gehandicaptenzorg eindelijk een beetje verzachting voor de hoge inflatie."

Salaris

De werknemers krijgen er in september eerst 3 procent bij, daarna in december nog eens 3 procent. Volgend jaar komt daar in juni 2 procent bovenop en opnieuw 2 procent in december. Ook wordt vanaf januari de onregelmatigheidstoeslag berekend over het gehele loon van de werknemers. Eerder zat hier een maximum aan.
 
Youssef: "Deze mensen doen ontzettend belangrijk werk, zij begeleiden de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Ondertussen lopen hun salarissen al jaren achter. Het is mooi dat ze nu de waardering krijgen die ze verdienen."

Grote strijd

De werknemers in de gehandicaptenzorg hebben hard gestreden voor de cao. Na het vastlopen van de onderhandelingen kwamen zij eind mei massaal in actie tijdens een landelijke manifestatie in Utrecht. Een petitie voor betere lonen, minder werkdruk en meer waardering werd ondertekend door 27.000 mensen. Onder druk van meer acties nodigden de werkgevers de FNV opnieuw uit aan tafel en eind juni lag er eindelijk een resultaat.
 
Door: Nationale Zorggids