Van zekerheid naar vrijheid: de opmars van zelfstandigen in de zorg

Steeds meer zorgverleners zeggen hun baan in loondienst op om als freelancer aan de slag te gaan. Dat gold ook voor pgb-zorgverlener en zorgcoach Sabine Seijen-ten Hoorn en Claire Kuhlmann, gespecialiseerd neurologieverpleegkundige en medeoprichter van de particuliere thuiszorgorganisatie Thuiszusters. Wat maakte dat zij voor het zzp-schap kozen? Hoe bevalt het tot nu toe? En wat zijn hun tips voor andere zorgverleners die willen freelancen?

“Als je in loondienst in de zorg werkt, moet je zoveel weekenden, vakantiedagen en feestdagen werken”, vertelt Claire. “Als zzp’er komt dat ook weleens voor, maar dan beslis je dat zelf.” Ook Sabine wilde de regie over haar eigen werkrooster terug.

Geen vetpot

Geld was niet per se een drijfveer, iets wat vaak wel wordt gesuggereerd als het gaat om zzp’ende zorgverleners. Sabine: “Als je kijkt wat ik overhoud van mijn uurtarief, is dat geen vetpot. Er gaat geld naar belasting, pensioen, verzekeringen. Bovendien zitten we vast aan tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit.” Veel beginnende zorgverleners onderschatten wat er allemaal bij ondernemen komt kijken, denken de twee. “Je moet er wel het type voor zijn.”

Lees het hele interview met Sabine en Claire hier.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Claire Kuhlmann