Normal_doctor-and-the-patient-2022-02-02-04-52-21-utc-min__1_

Ouderenzorgorganisaties Icare en Zorggroep Drenthe wilden het personeelstekort aanpakken. Zij zijn daarom de samenwerking aangegaan met ZZWD, de Westerkim, Noorderpoort Assen en het Zorgkantoor. Uiteindelijk mogen 36 nieuwe werknemers zich aansluiten bij de zorgorganisaties. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Dit was hard nodig. De vergrijzing in de provincie Drenthe neemt namelijk sterk toe en ook hier kampen zorgorganisaties met personeelstekorten. Zo kan een zorgprofessional in Drenthe kiezen uit gemiddeld vier vacatures. Vooral voor de functies helpende en verzorgende-IG is een groot tekort. Om dit aan te pakken is er een samenwerking ontstaan en gegroeid tot project OpStap Drenthe, een opleidingsprogramma tot 'helpende zorg en welzijn.'

OpStap Drenthe

Met het project krijgen zij-instromers, statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zowel een diploma als een vaste baan in de zorg. Deelnemers van OpStap Drenthe hebben één opleidingsdag in de week en twee stagedagen, waar zij meelopen met een ervaren zorgprofessional. Martijn Lanting van Zorggroep Drenthe: “Deze laagdrempelige manier van kennismaken met de zorg is een succesvol concept gebleken.” Volgens Lanting zijn deelnemers én zorgorganisaties erg enthousiast over het project.

Diploma

Via het project hebben 36 nieuwe zorgprofessionals hun diploma mogen ontvangen. Het samenwerkingsinitiatief was zo’n succes dat het in september een vervolg krijgt met nieuwe deelnemers. Ook zullen een aantal nieuwe zorgorganisaties zich toevoegen aan het project.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch