Stapeling van financiële zorgen in de VVT-sector

Veel ouderenzorginstellingen hadden vorig jaar een financieel zwaar jaar. De kostenstijgingen voor voedsel en verblijf, hogere personeelskosten en aanhoudend ziekteverzuim droegen hier allemaal aan bij. Dit meldt Intrakoop op basis van een analyse van 381 jaarverslagen van de VVT-sector in 2022. 

Vorig jaar had 27 procent van de ouderenzorgorganisaties (104 instellingen) rode cijfers, halveerde het gezamenlijke resultaat naar 240 miljoen euro. Wel nam de omzet in 2022 iets toe met 2,4 procent. Daartegenover stonden echter de bedrijfslasten die met 3,8 procent stegen. Door ziekteverzuim waren zorgorganisaties vorig jaar 1,3 miljard euro aan loonkosten voor zieke medewerkers kwijt.

Steeds meer seinen op rood

“Steeds meer seinen in de VVT staan op rood. En dat is zorgelijk, omdat daarmee de continuïteit van de sector steeds verder onder druk komt te staan. Bovendien is er weinig reden voor optimisme, omdat we over de hele linie zien dat ook in 2023 de kosten en de prijzen verder stijgen”, zegt Ruud Plu, directeur-bestuurder van Intrakoop. Een niet al te positief bericht voor de toekomst, maar Plu stelt tegelijk dat de risico’s kunnen worden beperkt door goed samen te werken en slim in te kopen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky