Week 37: hogere zorgpremie, vaccinaties corona & eigen bijdrage kraamzorg

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer euthanasie, eigen bijdrage kraamzorg, coronavaccinatie en de stijgende zorgpremie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: artsen ervaren emotionele belasting bij euthanasiewens patiënt met dementie

Veel artsen ervaren emotionele belasting en onzekerheid bij een verzoek tot euthanasie bij patiënten met dementie, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Dat komt door de verwachtingen over een vooraf opgestelde wilsverklaring, de lastige beoordeling van de wilsbekwaamheid en de druk door patiënten zelf ennaasten.

Dinsdag: ‘Schaf eigen bijdrage voor kraamzorg af’

Kraamzorgorganisaties zien het steeds vaker gebeuren dat gezinnen met lage inkomens minder uren kraamzorg aanvragen vanwege de hoge eigen bijdrage. Branchevereniging Bo geboortezorg maakt zich hier zorgen om, want minder kraamzorg kan leiden tot hogere zorgkosten en meer zorgvragen in het eerste jaar.

Woensdag: eerste coronaprikken najaarsronde 2023 vanaf 2 oktober gezet

Vanaf 2 oktober 2023 kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, waaronder 60-plussers en zwangeren, weer een coronaprik halen. Dit geldt ook voor zorgmedewerkers met direct patiënt en/of cliëntcontact.

Donderdag: taakstraffen voor ouders wegens GHB-vergiftiging peuter

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag twee ouders van 23 jaar veroordeeld tot taakstraffen van 120 uur, omdat ze onbeheerd een flesje GHB achterlieten bij hun 2-jarige (stief)dochter. Het meisje had uit het flesje gedronken, met een GHB-vergiftiging tot gevolg.

Vrijdag: zorgpremie stijgt mogelijk met gemiddeld 12 euro per maand

De zorgpremie kan volgend jaar mogelijk met circa 12 euro per maand stijgen. Dat bedrag is althans de richtlijn die het ministerie van Volksgezondheid aanhoudt voor de basisverzekering, zo bevestigen ingewijden een bericht van De Telegraaf.