Tbs met dwangverpleging voor psychotische man die huisarts neerstak

De 39-jarige man die op 21 februari een huisarts bijna fataal neerstak, heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Hij is de huisarts ook een schadevergoeding van 75.000 euro verschuldigd. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar en hoeft daarom niet de gevangenis in. Dit meldt Skipr. 

Michael R. was volledig onder de invloed van een psychose toen hij begin dit jaar een huisarts in Den Haag neerstak. Naar zijn mening wilde de huisarts hem niet helpen. En voorafgaand aan het incident merkte hij dat zijn problemen erger werden, hij kampte met wanen en zijn wiet- en alcoholgebruik nam toe. Na de steekpartij en zijn snelle aanhouding, vond de politie een samoeraizwaard en luchtbuks in zijn huis.

Poging tot doodslag

R. stond terecht voor poging tot moord. Hij stak de huisarts meerdere keren in zijn buik, waardoor hij enkele dagen in levensgevaar verkeerde en tijdelijk in coma lag. Maar omdat de rechters niet denken dat er sprake is van een vooropgezet plan en hij een ernstige psychose had, is de beschuldiging poging tot doodslag. En daarvoor moet hij tbs en dwangverpleging krijgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky