Normal_operatiekamer__operatie__chirurgie

Volgens sectoranalisten van de ABN AMRO is er een relatie tussen de hoge uitstroom van personeel en de mate van veiligheid in de zorgsector. Deze conclusie heeft de bank getrokken na een analyse tussen cijfers van het CBS en hun eigen Sectorale Welzijnsmonitor. Dit meldt Skipr.

ABN AMRO gelooft dat er meer aandacht besteed moet worden aan de gezondheid en veiligheid van zorgpersoneel om de uitstroom te beperken. "De sector scoort in 2022 op deze onderdelen slechter dan de zestien andere sectoren en de gezondheid bereikte zelfs een dieptepunt sinds de eerste meting in 2015", vertelt ABN AMRO.

Onveilig

Uit cijfers blijkt dat tien procent van het zorgpersoneel tijdens werk te maken heeft gehad met fysiek geweld in het afgelopen jaar. Dit is een stijging van vier procent sinds het jaar 2015. Ook ervaart 8,5 procent van de zorgmedewerkers ongewenste seksuele aandacht van patiënten. Verder veroorzaakt werk in de zorgsector ook voor een hoge psychische en emotionele belasting.
 
"Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor de gezondheid en veiligheid van zorgpersoneel", pleit ABN AMRO. "Dit kan bijdragen aan het verminderen van het verzuim, het behouden van het personeel en het aantrekken van nieuwe werknemers."
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch