Normal_female-surgeon-wearing-surgical-mask-2022-02-02-03-57-33-utc

Als je minder kans wilt krijgen op een complicatie na een operatie, is het beter om geopereerd te worden door een vrouwelijke chirurg dan een mannelijke chirurg. Dit blijkt uit twee nieuwe onderzoeken naar medische complicaties. Dit meldt Wel.nl.

Uit een Canadees onderzoek blijkt dat patiënten die door een vrouwelijke chirurg waren geopereerd minder kans hadden om binnen negentig dagen of een jaar na de operatie te overlijden en minder snel een ernstige medische complicatie kregen.
 
Een ander onderzoek in Zweden liet vergelijkbare resultaten zien. Deze keek naar galblaasverwijderingsoperaties, waaruit bleek dat patiënten die door een vrouw geopereerd waren, minder complicaties hadden en korter in het ziekenhuis verbleven.

Overlijdenskans

Na analyses tussen patiëntkenmerken, procedures, chirurgen en anesthesisten, kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat "patiënten die door vrouwelijke chirurgen worden behandeld, minder nadelige postoperatieve resultaten hebben", zelfs in herstelperiodes en langer. Maar 1,6 procent van de patiënten die door een vrouwelijke chirurg geopereerd waren na een jaar overleden, terwijl dit percentage bij mannelijke chirurgen op 2,4 procent lag.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch