6 jaar cel geëist tegen fysiotherapeut die zestien vrouwen misbruikte

Het Openbaar Ministerie (O) heeft een gevangenisstraf van 6 jaar geëist tegen een 55-jarige fysiotherapeut uit Emmer-Compascuum. Hij wordt verdacht van het misbruik van 16 vrouwen in een praktijk in Klazienaveen tussen 2016 en 2021. In veertien gevallen was er sprake van aanranding, in twee gevallen zou hij de vrouwen hebben verkracht. Dit meldt het OM. 

Naarmate de behandelingen bij de man vorderden, werden deze steeds intiemer. Uiteindelijk lagen bijna alle vrouwen naakt op de behandeltafel. In sommige gevallen vroeg hij om toestemming om haar uit te kleden, in andere gevallen deed hij dit gewoon. Omdat ze dachten dat dit bij de behandeling hoorde, stemden sommige vrouwen actief in.

Verstijfd en verdoofd

De fysiotherapeut ging vervolgens over op het masseren van de borsten, liezen en de schaamstreek. In twee gevallen drong hij bij de vrouwen naar binnen. Een van de twee vrouwen zegt hierover: “Vechten, vluchten of bevriezen. Helaas gebeurde dat laatste. Ik kon mij niet verweren omdat ik totaal verstijfd en verdoofd was.”

Volgens de officier van justitie heeft de man geen oog gehad voor de impact van het misbruik op de slachtoffers en heeft hij het vertrouwen in het beroep van fysiotherapeut beschaamd. Na het uitzitten van zijn eventuele gevangenisstraf, zou hij een beroepsverbod van vijf jaar moeten krijgen. Het is aan de maatschappij niet uit te leggen dat een verdachte die op deze manier misbruik maakt van zijn functie, deze functie vervolgens weer mag uitoefenen.”  Ook wil het OM een contactverbod met de 16 vrouwen.

‘Niets strafbaars gedaan’

De verdachte fysio zegt niet strafbaar te hebben gehandeld. Hij heeft er al enige tijd achter de tralies opzitten en is vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij zich laat behandelen. In deze behandeling heeft hij ook aangegeven geen strafbare feiten te hebben gepleegd. Daarom vraagt de officier van justitie de rechtbank om hem bij veroordeling meteen weer naar de gevangenis te sturen. Maar voordat de rechtbank een uitspraak doet, volgt een inhoudelijke zitting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky