Psycholoog handelde tijdens podcast in strijd met beroepscode

Door in een podcast uitspraken te doen over de mentale gesteldheid van Rian van Rijbroek, echtgenote van zakenman Gerard Sanderink, handelde psycholoog Martin Appelo uit Groningen in strijd met de beroepscode. Psychologen moeten in de media terughoudend zijn in uitspraken over personen. Appelo stelde dat Van Rijbroek kenmerken heeft van een psychopaat. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg legt de zorgverlener een voorwaardelijke schorsing op van drie maanden. Appelo werd al twee keer eerder tuchtrechtelijk veroordeeld. Dit meldt de Gelderlander. 

Van Rijbroek doet zich voor als cybersecurity-expert en financieel specialist, maar is geen van beide. Ze staat dan ook bekend als ‘cybercharlatan’. Appelo verscheen in 2022 in de podcast ‘In de ban van Rian’ en zei hardop dat psychologen nooit een diagnose mogen uitspreken over iemand die ze zelf nooit hebben gesproken, maar durfde toch te zeggen dat Van Rijbroek veel kenmerken heeft van een psychopaat. Hij nam ook de woorden narcisme, verslaving en lustgedreven in de mond. Volgens het tuchtcollege is er nooit sprake geweest van enige terughoudendheid over het stellen van een diagnose.

Voorwaardelijke schorsing

Van Appelo krijgt – met inachtneming van zijn eerdere veroordelingen – een voorwaardelijke schorsing van drie maanden opgelegd. Deze wordt uitgevoerd als hij binnen twee jaar opnieuw de beroepscode schendt. De psycholoog moet Van Rijbroek ook de procedurekosten van 1.791 euro betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky