Ultimatum cao Jeugdzorg dit jaar van de tafel

Nadat de vakbonden branchevereniging Jeugdzorg Nederland een ultimatum hadden gesteld na een teleurstellend eindbod, gaan de partijen weer om de tafel. Er ligt een verbeterd bod, dat aanleiding geeft tot verder onderhandelen over de cao Jeugdzorg. Het ultimatum is hiermee verschoven naar 1 januari 2024. Dit houdt in dat er dit jaar geen acties meer volgen, meldt FNV. 

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Jeugdzorg liepen eind september spaak na een eindbod van Jeugdzorg Nederland, waarvan de drie vakbonden vonden dat deze onvoldoende concurrerend was met andere cao’s in vergelijkbare sectoren. Ze stelden een ultimatum in dat 1 november afliep. Het nieuwe bod ligt dichter in de buurt van de door de werknemers gestelde eisen en houdt in dat de cao-gesprekken weer worden opgestart.

Nieuw cao-bod

Vanaf 1 januari 2024 wil Jeugdzorg Nederland een loonsverhoging van 8 procent betalen, met nog eens een verhoging van 1,25 procent vanaf 1 juli 2024 en een eenmalige uitkering naar rato van 400 euro eind 2024. Voor 2025 hebben de werkgevers toegezegd 3 procent extra salaris te willen betalen en een inflatiecompensatie in te voeren. Is de inflatie hoger dan 3 procent, dan leggen zij daarvoor een maximum van 2,25 procent neer. Het minimumuurloon is straks 15 euro en de thuiswerkvergoeding per dag is 3 euro.

De bonden stellen dat een totale loonsverhoging van 10 procent nodig is volgend jaar en dat er in 2025 nog eens 5 procent bij moet. Ook willen zij een automatische correctie van de inflatie volgen de APC (Automatische Prijscompensatie) vanaf 1 april 2025.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky