Geen Nederlandse opleiding verpleegkunde meer voor Indonesische studenten

Nu blijkt dat verpleegkunden uit Indonesië onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gehaald, stopt Avans+ met de opleiding Bachelor of Nursing voor deze groep studenten. De 200 verpleegkundigen die hier naartoe zijn gekomen om de personeelstekorten in de zorg te helpen verkleinen, krijgen helemaal niet de beloofde opleiding, maken meer uren dan is afgesproken en zijn gelokt met een baan die helemaal niet bestaat. Dit meldt EenVandaag. 

Bemiddelingsbedrijf Yomema en Avans+ (een privétak van Avans Hogeschool) blijken ethische en juridische grenzen te overschrijden, zeggen deskundigen. Bij Avans+ krijgen de verpleegkundigen een leer-werktraject aangeboden en het bemiddelingsbureau heeft ze naar Nederland gehaald. Maar onder valse voorwendselen, zo blijkt. Ze kregen een baan aangeboden, die eenmaal hier niet blijkt te bestaan. Een verhuisvergoeding die hen was beloofd, is nooit uitgekeerd. Verpleegkundigen die het contract wilden beëindigen, kregen een boeteclausule van ruim 9.000 euro voor ogen.

Wachten op beloofde baan

De zes maanden taal- en cultuurles kregen ze, maar de baan volgde nooit. Sommigen wachten al anderhalf jaar en hebben nooit de beloofde baan gekregen. Yomema wijt dit aan de coronaperiode, maar uit onderzoek blijkt dat Avans+ de visa nooit voor elkaar heeft gekregen vanwege grote twijfels over het project bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Tweehonderd studenten uit Indonesië

Naar aanleiding van dit nieuws maakt Avans+ bekend met de opleiding te stoppen. Op dit moment volgen zo’n tweehonderd studenten de opleiding Bachelor of Nursing. Voor hen en de elf betrokken instellingen probeert de privé-opleider het proces zo zorgvuldig mogelijk af te ronden. “De huidige studenten kunnen de opleiding vervolgen.”

Door: Nationale Zorggids