Ruim 10 procent meer salaris voor doktersassistenten

Doktersassistenten en praktijkondersteuners krijgen er in anderhalf jaar tijd 10 procent meer salaris bij. Ook is er meer ruimte voor vrije tijd en hebben vaste medewerkers voorrang bij het invullen van de roosters. Dit en meer is afgesproken in de nieuwe cao Huisartsenzorg, waar huisartsen niet onder vallen. De gemaakte afspraken worden aan de leden van de vakbonden voorgelegd, die nog tot en met 7 december kunnen stemmen. Dit meldt FNV. 

Op 1 februari 2024 gaan de salarissen voor huisartsassistenten, praktijkondersteuners en werknemers op de huisartsenpost met 5 procent omhoog in de lagere en middelste salarisschalen. Hiervoor is een bodem van 175 euro bruto afgesproken. In hogere salarisschalen komt er vanaf 1 februari 4 procent loon bij, met dezelfde bruto-bodem. De tweede loonsverhoging volgt op 1 november 2024: iedereen krijgt er dan 2,5 procent meer loon bij en in 2025 krijgen ze er op 1 mei nog eens 2,5 procent extra bij.

Extra vrije tijd

Alle medewerkers krijgen volgende jaar 10 uur extra vrije tijd op fulltime basis. Vanaf 2025 is dat 20 uur per jaar, eveneens op fulltime basis. Het is voor het eerst dat er in de cao Huisartsenzorg een Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) is afgesproken. Hierdoor kunnen werknemers zelf kiezen wanneer ze deze extra vrije uren willen opnemen.

Ook is er in de cao het recht op onbereikbaarheid afgesproken en hoeven werknemers vanaf 60 jaar geen nachtdiensten meer te draaien. Werknemers die meer dan 5 kilometer van hun werk wonen, krijgen binnen de reiskostenvergoeding ook de eerste 5 kilometer vergoed en de reiskostenvergoeding zelf gaat omhoog naar 0,23 cent per kilometer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky