Waarschuwing voor kinderoncoloog die te vroeg melding maakte bij Veilig Thuis

Een kinderoncoloog die de ouders van een 9-jarige jongen met een hersentumor onder druk zette om hem chemo- en radiotherapie te laten ondergaan, heeft een waarschuwing gekregen van het tuchtcollege voor de gezondheidszorg. De ouders wilden in 2019 een experimentele immuuntherapie proberen, maar de oncoloog wilde ze te overtuigen om hun zoon de standaardbehandeling te laten ondergaan. Ze maakte al snel een melding bij Veilig Thuis, terwijl er nog ruimte was voor een vervolggesprek. Dit meldt Trouw.

De arts stond in haar recht om een melding te maken bij Veilig Thuis, maar had daar meer tijd over moeten laten gaan. Er was nog tijd en ruimte voor een vervolggesprek met de ouders, maar door de melding kwam hun relatie met de arts op scherp te staan waardoor zij ook niet meer met de kinderoncoloog in gesprek wilden. Daar komt bij dat de medisch specialist contact had gezocht met hun huisarts, zonder dat zij dit wisten. Het tuchtcolleg is van mening dat een melding altijd nog had gekund ná een vervolggesprek en definitieve afwijzing van de standaard chemobehandeling. Daarom krijgt de arts een waarschuwing opgelegd.

Immunotherapie in Duitsland

Inmiddels is de jongen in kwestie een middelbare scholier die alsnog gezond is verklaard nadat hij experimentele immunotherapie onderging in Duitsland.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky