Verpleegkundigen kunnen bij VGZ zelf medische hulpmiddelen voorschrijven

Wijkverpleegkundigen die medische hulpmiddelen willen bestellen, hebben hiervoor een voorschrift nodig van een huisarts of verpleegkundig specialist. Straks is dat bij VGZ niet meer nodig en mogen verpleegkundigen die bij verschillende organisaties werken zelf onder meer wondverband, stoma- en incontinentiematerialen voorschrijven. Dat scheelt tijd en geeft de zorgverlener meer zeggenschap. Dit meldt Pointer.

In 2021 startten VGZ en Buurtzorg Nederland een pilot voorschrijven door de verpleegkundige, met als uitgangspunt dat de verpleegkundige hiervoor opgeleid zijn. Deze werkwijze blijkt 50 procent tijdswinst op te leveren. Ook V&VN is hier enthousiast over en hoopt dat andere zorgverzekeraars wijkverpleegkundigen ook meer regie geven door ze zelf medische hulpmiddelen te laten voorschrijven. De hoop is dat dit overal in Nederland wordt uitgerold, maar daarvoor moeten verpleegkundigen wel trainingen volgen in het correct voorschrijven. Bij complexe zorgvragen moet een gespecialiseerd verpleegkundige beschikbaar is voor consultatie.

Interesse bij Zilveren Kruis en CZ

Zilveren Kruis en CZ hebben inmiddels laten weten de resultaten van de pilot te willen gebruiken voor onderzoek naar eventueel eigen beleid omtrent voorschrijven door verpleegkundigen in de wijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky