Medewerkster terecht op staande voet ontslagen na leugens over diploma

Sjaloom Zorg heeft een medewerkster terecht op staande voet ontslagen toen de instelling erachter kwam dat ze had gelogen over haar diploma en werkervaring. Dit heeft de kantonrechter onlangs geoordeeld. De vrouw wilde via een rechtszaak haar gelijk halen door te stellen dat haar werkgever in Dirksland op de hoogte was van het gebrek aan diploma. Ze wilde haar baan terug, maar de kantonrechter ging daar niet in mee. Dit meldt RTL Nieuws. 

In oktober 2022 kwam de vrouw bij Sjaloom Zorg werken als assistent-zorgkundige. Op haar cv stond dat ze de opleiding mbo verpleegkunde had afgerond en dat ze jarenlang als verpleegkundige in de (thuis)zorg had gewerkt. Zes maanden erna kwam de instelling erachter dat er geen kopie van haar zorgdiploma in het personeelsdossier zat. Na hier meerdere malen naar te vragen, meldde de vrouw zich na wekenlang ontwijken ziek. De zorginstelling ontdekte al snel dat ze nooit zorgtaken had verricht. Een op haar cv vermelde werkgever kende de vrouw helemaal niet.

Bewust verkeerde voorstelling van zaken gegeven

Daarop dwong Sjaloom Zorg haar nogmaals op haar diploma te overhandigen, zelfs onder dreiging van ontslag. Daar ging zij wederom niet op in en op 23 mei 2023 werd haar contract per direct ontbonden. Via de rechter probeerde ze haar baan en achterstallig salaris terug te krijgen door te stellen dat haar werkgever wist van dat zij geen zorgdiploma had. De kantonrechter gelooft haar niet en onderbouwt dit met met appjes en mails. Ze zou Sjaloom bewust een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven. En omdat ze met kwetsbare patiënten werkte, is ontslag op staande voet een terecht besluit geweest.

Ze mag niet meer bij Sjaloom Zorg aan de slag én is haar voormalig werkgever een bedrag van 1.000 euro verschuldigd voor het maken van proceskosten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky