Ministers gaan tóch opleiding tandheelkunde verkorten

Ondanks een negatief advies van de KNMT, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Radboud Universiteit, gaan de demissionair ministers Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf toch de opleiding Tandheelkunde inkorten. De opleiding duurt straks geen 6 maar 5 jaar.  Eerder concludeerden de KNMT en universiteiten dat een verkorting van de studie niet verantwoord kan. Dit gaat namelijk gepaard met risico’s voor de kwaliteit en veiligheid en heeft een impact op de kosteneffectiviteit van de tandzorg. Dit meldt de KNMT.

De ministers lieten eind november weten de argumenten tegen verkorting te begrijpen, maar er alsnog mee door te gaan. Er is volgens hen geen andere mogelijkheid om het tekort aan tandartsen op te lossen. In het rapport van de KNMT en universiteiten staan echter diverse alternatieven, stelt de tandartsenorganisatie. Dit zijn serieuze alternatieven die het tekort aan tandartsen moeten oplossen, zonder dat de tandzorg aan kwaliteit verliest.

'Zes opleidingsjaren zijn écht nodig'

“We moeten tandartsen opleiden die meteen aan de slag kunnen en daarvoor zijn die zes opleidingsjaren écht nodig. Het besluit van de ministers is zeer teleurstellen en ook zorgelijk”, aldus bestuurslid Joke Kwakman van de KNMT.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky