Normal_ouderenzorg__ouderen_1

Onlangs heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) contact gehad met verpleeghuis Kalorama in Beek naar aanleiding van een artikel over de slechte zorg die ouderen met dementie daar krijgen. Kalorama is om uitleg gevraagd. Of er een gesprek met de bestuurder of inspectiebezoek volgt, is niet bekend. Dit meldt de Gelderlander. 

De afgelopen 4 jaar zijn er allerlei signalen binnengekomen over de slechte zorg bij Kalorama. Hoewel de inspectie dus op de hoogte was van deze meldingen, waren deze nog geen aanleiding om actie te ondernemen. Het artikel van de Gelderlander was dat wel en daarop ging de afdeling voor verpleeghuiszorg meteen over op actie.

Langdurig in vieze luiers

In Gebouw D voor ouderen met dementie is er sprake van ernstige personeelstekorten. Bewoners moeten als gevolg daarvan voor langere tijd vieze luiers dragen, krijgen geen hulp bij alledaagse handelingen die zij zelf niet meer kunnen uitvoeren en krijgen niet genoeg te eten. Diverse zorgverleners zouden niet de deskundigheid in huis hebben om om te gaan met mensen met dementie, waardoor zij vallen en botbreuken oplopen. Het zou voor enkele afdelingen niet ongewoon zijn om langere tijd zonder personeel te zitten. Personeelsleden en familie zeggen de zorgelijke situatie te herkennen.

Tegelijkertijd zouden bewoners van de afdeling ’t Höfke en Veste Brakkenstein tevreden zijn met het personeel en herkennen zij de situatie in Gebouw D niet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky