Aantal zijinstromers zorgopleiding in Nij Smellinghe neemt toe

Hoewel het aantal studenten verpleegkundige op mbo-instelling Firda flink is afgenomen, neemt het aantal zijinstromers op de opleiding in het Drachtster Nij Smellinghe wel toe. Hier zijn de afgelopen tijd tientallen nieuwe aanmeldingen voor binnengekomen. Dit meldt Omrop Fryslân.

Sinds 2020 kunnen toekomstige verpleegkundigen zich inschrijven voor de eerste mbo-opleiding voor volwassenen ín een zorginstelling. Voorheen ging het om zogenoemde inservice-opleidingen die door de werkgever werden gefinancierd. De opleiding in Nij Smellinghe is anders: het is een leerwerk-traject, met een heel brede insteek. “Dus niet alleen de verpleging, maar ook bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg”, legt teamleider Reinout de Vries van Firda uit.

Flinke tijdsinvestering

Er is veel hoop gevestigd op zijinstromers om de personeelstekorten in de zorg enigszins terug te draaien. De opleiding is echter niet zo makkelijk als sommigen misschien denken en daarom zijn er ook regelmatig uitvallers. Het niveau is het probleem niet, maar de tijdsinvestering wel. Het is een drukke en intensieve opleiding, die veel vraagt van de mensen die vaak al een gezin hebben. Firda is nog altijd op zoek naar nieuwe studenten. “Wees allemaal welkom.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky