Maartje Kraamzorg in Twent redt het niet langer en sluit de deuren

Maartje Kraamzorg kampt de afgelopen jaren al met personeelstekorten en moest daardoor opnamestops invoeren kon soms niet meer dan 24 uur kraamzorg per gezin leveren. De organisatie houdt het niet meer vol en sluit op 1 mei 2024 de deuren. De kraamzorgorganisatie werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat cliënten tot 1 mei en erna nog de benodigde zorg krijgen, maar kan dat niet garanderen. Op landelijk niveau is er een tekort aan 1.500 kraamverzorgers. Dit meldt Tubantia. 

Naar verwachting zal 35 procent van de kraamverzorgenden voor 1 mei afscheid nemen van de organisatie. Medewerkers die overstappen worden gevraagd de zorg mee te nemen, laat Maartje Kraamzorg weten. Meer dan 160 gezinnen staan op de wachtlijst voor kraamzorg tussen 1 mei en 1 september. De kraamzorgorganisatie heeft hier nog niets voor geregeld, maar hoopt hen te kunnen overdragen aan Naviva of Zwanger & Zo.

Tarieven zorgverzekeraars

Naast personeelstekorten, spelen ook de lage tarieven van zorgverzekeraars een rol in de sluiting van Maartje Kraamzorg. De organisatie noemt het pijnlijk, maar ook onvermijdelijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky