Cel- en taakstraf voor cosmetisch chirurg die masturbeerde tijdens beeldbellen

Een cosmetisch chirurg die tijdens het beeldbellen met een patiënte masturbeerde, heeft een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden en een taakstraf opgelegd gekregen. Ook moet hij de vrouw een schadevergoeding van 500 euro betalen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is een tuchtrechtelijke procedure tegen de 59-jarige arts gestart. Dit meldt Omroep Gelderland.

Tijdens twee videoconsulten met de vrouwelijke patiënt vertoonde de arts uit Berg en Dal seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarmee maakt hij zich volgens de rechtbank schuldig aan zedendelicten. Beide incidenten vonden plaats in mei 2022. De vrouw was door de chirurg geopereerd, maar had hier oogklachten aan overgehouden. Zij vroeg hem via WhatsApp om medisch advies, waarna hij een videogesprek startte. Op het beeld zag ze de man op een bed in een hotelkamer liggen. De chirurg draaide vervolgens zijn telefoon om, waarna de vrouw zijn geslachtsdeel zag en zij het gesprek beëindigde.

Opname gemaakt

Desondanks vroeg ze hem via WhatsApp wederom om advies, waarna hij weer een videogesprek opstartte. Hoewel zijn geslachtsdeel buiten beeld was, zag de vrouw hem masturberende bewegingen en opvallende geluiden maken. Ook gaf hij haar vaag medisch advies. Hiervan heeft de vrouw een opname gemaakt. Volgens de arts was er helemaal geen sprake van grensoverschrijdend gedrag en was hij enkel moe vanwege het tijdstip. Daar zou zijn verminderde professionaliteit aan te wijten zijn. Ook ontkent hij dat hij masturbeerde en zijn geslachtsdeel tijdens het eerste gesprek te zien was. Maar omdat de rechtbank de beeldopnames van de vrouw heeft gezien, gaat deze mee in haar verklaringen.

In het vonnis heeft de rechter rekening gehouden met het aankomende tuchtrechtelijke onderzoek, waarvan de uitkomsten grote persoonlijke en professionele gevolgen kunnen hebben.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky