Huisarts uit Brunssum in hoger beroep zwaarder bestraft voor verkrachtingen

De huisarts uit Brunssum die is veroordeeld voor verkrachting van vier bejaarde patiënten, heeft in hoger beroep een celstraf van 7 jaar en een beroepsverbod van 14 jaar opgelegd gekregen. Eerder legde de rechtbank in Limburg hem een gevangenisstraf van vier jaar en zes maanden en een beroepsverbod van vijf jaar op.  Sebastiaan van P. blijft het misbruik nog altijd ontkennen. Dit meldt L1. 

Tussen 2016 en 2019 heeft de 53-jarige Van P. vier bejaarde patiënten verkracht in zijn praktijk. Eén van hen is overleden voor de start van de rechtszaak. Het gerechtshof acht het bewezen dat hij zijn seksuele handelingen verschool achter medisch noodzakelijke onderzoeken, zoals het maken van bewegingen met zijn vingers in de vagina’s van een slachtoffer. Bij dergelijke medische onderzoeken is een arts verplicht om handschoenen te dragen, maar dat deed hij niet. De verklaringen van de slachtoffers kwamen volgens de rechter op essentiële punten met elkaar overeen en vertoonden duidelijke gelijkenissen. 

Vrijspraak

Van P. kwam ook in 2017 voor de rechter te staan vanwege seks met een patiënte. Het OM eiste toen een celstraf van 18 maanden, maar de rechtbank wees dit af omdat niet bewezen was dat de vrouw wilsonbekwaam was. Hij werd dus vrijgesproken. Wel schorste het medisch tuchtcollege hem voor zes maanden.

Niet doordrongen van kwalijk gedrag

Dat de veroordeling in hoger beroep hoger uitvalt, komt doordat tijdens het proces niet is gebleken dat de huisarts is doordrongen van zijn kwalijke gedrag. “Ondanks de persoonlijke omstandigheden van de huisarts, vindt het hof een hogere gevangenisstraf en een lang beroepsverbod passend en geboden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky