Dokters Vandaag: TikTok-kanaal als tegengeluid op medische desinformatie

Een groep artsen is gestart met het TikTok-kanaal Dokters Vandaag. Zij willen hiermee de medische desinformatie online bestrijden. Dit meldt Hart van Nederland. 

Patiënten die in de spreekkamer van de huisarts zitten, delen steeds vaker over de informatie die ze online hebben gevonden. Volgens artsen gaat er zoveel desinformatie rond door mensen die zichzelf expert noemen, dat mensen geen overzicht meer hebben. Internist Robin Peeters van het Erasmus MC zegt mensen een betrouwbaar platform te willen bieden voor eerlijke en onafhankelijke medische informatie. Dit doet hij op @Dokters Vandaag samen met andere artsen, zoals huisarts Shakib Sana, longarts Wanda de Kanter, dermatoloog Annemie Galimont, gynaecoloog Bertho Nieboer, cardioloog Janneke Wittekoek, longarts Frank Borm en huisarts Stefan van der Rooijen.

Gezondheidsverschillen nemen toe

Huisarts Shakib Sana zegt al jaren in de spreekkamer én daarbuiten te zien dat niet iedereen gelijke toegang heeft tot betrouwbare medische informatie. Dit leidt tot toenemende gezondheidsverschillen. Op TikTok geeft hij bijvoorbeeld antwoord op de veelgestelde vraag ‘Mag je meedoen met ramadan als je suikerziekte hebt?’. Zijn collega’s geven antwoorden op vragen als ‘Hoe herken je een hartaanval?’, ‘Hoe weet je of huiduitslag door een allergie komt?’ en ‘Waarom duurt het zolang voordat je ziek wordt van roken?’.

Heb jij een prangende vraag? Dan kun je die stellen onder een video.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky