Einde cum laude voor master Geneeskunde LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt vanaf komend collegejaar niet meer met het predicaat cum laude voor de master Geneeskunde. Hiervoor heeft het college van bestuur onlangs toestemming voor gegeven, omdat dit in lijn is met andere geneeskundeopleidingen in het land. Dit meldt het LUMC.

De master Geneeskunde van de LUMC is een driejarige opleiding die vooral bestaat uit het lopen van coschappen. Werkplekleren moet volgens het ziekenhuis volop ondersteund worden en daarom is er straks enkel sprake van programmatisch toetsen, waarbij coassistenten worden beoordeeld op meerdere meetmomenten en een terugkoppeling in het portfolio. Volgens het LUMC is het beeld van de arts in opleiding dat hierdoor ontstaat realistischer dan een toets met cijfer als resultaat. Studenten krijgen dus geen cijfer meer, maar een beoordeling met voldaan of niet voldaan.

Bestaande masterstudenten

Dit betekent dus dat alle geneeskundestudenten die per 1 september 2024 met hun master starten, niet meer cum laude kunnen afstuderen. Studenten die voor die tijd ermee zijn begonnen, kunnen dat nog wel – tot en met 31 augustus 2027.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky