‘Helft van administratieve lasten in de zorg moet binnen 5 jaar verdwijnen’

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving pleit ervoor binnen vijf jaar afscheid te nemen van de helft van de administratieve lasten in de zorg, laat bestuursvoorzitter Jet Bussemaker weten. Deze forse maatregelen moet leiden tot ruimte voor 75.000 extra zorgmedewerkers. Dit meldt BNR.

Bussemaker stelt dat het tijd is om over de kwaliteit van zorg te praten. Dat is hoog nodig, gezien de personeelstekorten die de komende jaren alleen maar toenemen. Zorgmedewerkers hebben een groot verantwoordingsplicht die veel tijd opslokt.

'Zorg verantwoordt zich suf'

“We verantwoorden ons helemaal suf: 35 tot 40 procent van de tijd van zorgverleners wordt gebruikt om zaken op te schrijven en verantwoorden waar we eigenlijk niets mee doen.” Volgens Bussemaker ziet dat er theoretisch uit als goede zorgkwaliteit, maar wat leert men ervan? Er is personeel nodig en wel snel, daarom pleit de RVS voor het schrappen van 50 procent van de administratieve lasten in vijf jaar tijd. Dit moet zorgen voor 75.000 extra mensen in de zorg. Een versobering die niet meteen betekent dat de kwaliteit van zorg verslechtert.

Er is volgens de RVS-voorzitter veel te weinig gedaan om een zorginfarct af te wenden. Daarin zijn te kleine stappen gezet en heeft men zich te druk gemaakt over de kleinere zaken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky